Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Kiezen tussen vloerverwarming of radiatoren

Kiezen tussen vloerverwarming of radiatoren



“Niet alleen met wat, maar ook op welke manier we verwarmen is een issue geworden”

Voor wie verbouwt of een nieuwbouwwoning koopt, is er eerst het vraagstuk welke energiebron gebruikt zal worden, maar vervolgens op welke manier je zal verwarmen. Meestal wordt er gekozen tussen de klassieke radiatoren of een systeem van vloerverwarming. “Vroeger zag je ook nog meer convectoren die in de grond verwerkt werden”, vertelt Vincent van Caeyzeele, manager techniek en innovatie binnen Techlink, de beroepsfederatie voor installatiebedrijven. “Ze worden tegenwoordig niet vaak meer gebruikt omdat ze minder energie-efficiënt zijn. Bovendien heb je altijd wel plaats nodig om ze in te werken en bij het poetsen kan er makkelijk water in lopen. Niet alleen met wat, maar ook op welke manier we verwarmen is dus een issue geworden. Radiatoren en vloerverwarming zijn de beste opties en hebben beiden voor- en nadelen.”



Snel ruimtes verwarmen

Wie kiest voor radiatoren kiest voor een snelle opwarming van de kamer. “De warmte is echter iets minder behaaglijk”, weet van Caeyzeele. “Bij radiatoren gaat de warmte eerst naar boven en daalt dan terug naar beneden. Bij vloerverwarming gaat de warmte van onder langzaam naar boven waardoor het comfortgevoel beter is. Het duurt wel iets langer om een grote ruimte te verwarmen.”
Wie kiest voor radiators kiest voor een duurzame, eenvoudige en goede oplossing. “De temperatuur in een kamer kan simpel en snel aangepast worden. Dankzij thermostatische knoppen, automatische programmafuncties en digitale apps kan je tegenwoordig ook de verwarming vanop afstand regelen waardoor je huis lekker warm is als je thuiskomt van het werk.”
Nadeel is wel dat radiatoren een ongelijke verdeling van warmte geven. “Kijk maar naar mensen die in de winter graag tegen een radiator staan. De lucht in de buurt van een radiator is altijd warmer dan elders in de kamer. Daarom zetten sommige mensen ook het raam open om wat frisse lucht binnen te laten terwijl de verwarming brandt en dat is natuurlijk niet energiezuinig.”



Kiezen voor stralingswarmte

Als we naar vloerverwarming kijken dan kiest de consument resoluut voor stralingswarmte. “Onder de grond zit een circuit met buizen onder de volledige oppervlakte. Er zijn dus geen warme en koude zones meer, maar de warmte wordt egaal verdeeld over de volledige ruimte. Daarnaast behoudt de omgevingslucht een bepaalde vochtigheidsgraad waardoor er minder stof verplaatst en dit een minder verstikkend gevoel kan geven. Tenslotte is er ook nog een voordeel naar interieur toe. Geen radiatoren meer aan de muur, maar je kan je volledige woning inrichten zoals je wilt. Want wie kiest voor een radiator aan de muur, moet soms ook de keuze van een wandkast schrappen.”
Van Caeyzeele geeft ook nog een advies mee aan wie verbouwt: “Denk altijd na over de mogelijkheid van vloerverwarming als je met werken bezig bent. Je hoeft het zelfs nog niet aan te sluiten, maar als de buizen er liggen is het wel een extra verkoopargument.”



Koelen wordt steeds belangrijker

We besteden veel aandacht aan ons warmtegevoel, maar met de hete zomers van de voorbije jaren wordt ook steeds meer aandacht geschonken aan de mogelijkheid om te koelen. “Vloerverwarming kan daar een rol in spelen”, bevestigt van Caeyzeele. “Als je kiest voor een omkeerde waterpomp kan je de vloerverwarming ook inschakelen om af te koelen. Dan wordt er frisser water door de buizen gepompt en koelt de woning een paar graden af. Ideaal in de zomermaanden. Wie kiest voor vloerverwarming moet zeker de overweging maken voor een bepaalde warmtepomp, want later die beslissing nemen, is lastiger.” “Je huis kunnen koelen, wordt steeds belangrijker”, besluit van Caeyzeele. “Wist je dat je dat met enkele kleine tips je huis relatief snel een paar graden kan koelen? Richt een of meerdere ventilatoren op je vloer en creëer een actieve luchtstroom. De koude lucht die onderaan zit, mengt zich op die manier met de hogere, warme lucht en op die manier maak je het snel een paar graden minder warm.”

 

Meer bouw- en/of renovatieadvies? Bekijk alle blogs van Build Your Home hier.
 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips